Teksten voor digitale media

Tegenwoordig wordt veel informatie gepubliceerd via digitale media. Denk hierbij aan websites, (nieuws)blogs, en social media. Het zijn vaak korte, pakkende teksten waarbij het visuele aspect en een duidelijke indeling een grotere rol zijn gaan spelen. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer teksten uit meerdere onderdelen zijn opgebouwd, de lezer gemakkelijk door het document kan navigeren en indien gewenst extra informatie kan ophalen via interne en externe links.

Opzet van artikelen verschilt
Het schrijven van artikelen voor digitale publicatie vraagt een iets andere aanpak dan bij een artikel voor bijvoorbeeld een tijdschrift of krant. Mensen willen op internet graag snel de juiste informatie tot zich kunnen nemen. Vandaar dat goede koppen boven iedere alinea zo belangrijk zijn geworden. Men navigeert meer door teksten dan dat ze van kop tot staart gelezen worden. De content is daarom ook bondiger weergegeven en heeft de mogelijkheid meer informatie op te halen via linkjes, voetnoten en bronvermeldingen.
Ook het visuele aspect speelt een grotere rol. Tekst op scherm behoeft meer witruimtes, specifieke lettertypes en visuele ondersteuning met afbeeldingen, animaties of videobeelden.

Content voor websites
Iedere website is uniek en wordt door organisaties en ondernemers grotendeels gebruikt als een uitgebreid visitekaartje en digitaal uithangbord. Stijlkeuze, aanspreekvorm, woordcombinaties en welke informatie je deelt zijn daarom belangrijke onderdelen geworden. De informatie die men via een website deelt, verschilt nogal. Daarom is het zo belangrijk dat duidelijk is waarvoor de website bedoeld is. Welke boodschap wil je via de website communiceren? Wie wil je bereiken en aanspreken? En op welke manier wil je dit doen? Welke eerste en blijvende indruk wil je via je teksten geven? Heel belangrijk in dit geheel zijn visie, missie en doelen van de onderneming. Allemaal zaken die ik meeneem in onze samenwerking wanneer ik jouw unieke boodschap en bedoelingen opschrijf voor jouw website.

Vindbaarheid op het wereldwijde web
Dit wordt meestal SEO, ofwel Search Engine Optimization genoemd. In gewoon Nederlands is dat zoekmachineoptimalisatie. Online teksten vragen o.a. zoekwoorden en woordcombinaties waardoor jouw website of gepubliceerde content beter gevonden wordt. Daarnaast is de opbouw van de tekst van belang en het toevoegen van interne en externe links (linkbuilding). Ook vraagt ‘de achterkant’ van jouw website de nodige aandacht. En als laatste is het belangrijk om regelmatig relevante ‘content’ te publiceren. Denk daarom ook eens aan het laten schrijven van wetenswaardige (blog)artikelen.
Het delen van jouw kennis en expertise geeft potentiële klanten de kans op een prettige manier met jou en jouw bedrijf kennis te maken. Het verlaagt de drempel om contact op te nemen en biedt direct aanknopingspunten voor een goed gesprek.

Contentwriting
Een ander woord voor digitale teksten schrijven mét een extra element, namelijk het opbouwen van een langetermijnrelatie met je doelgroepen en/of klanten. Je publiceert regelmatig relevante content die inspireert, informeert en zorgt voor interactie. Het is effectiever dan adverteren en al mogelijk met korte blogs, maar zeker ook met informatieve artikelen, e-nieuwsbrieven of een serie whitepapers.

Het regelmatig aanbieden van waardevolle content is een arbeidsintensief proces. Richt je je liever op dat waar je goed in bent en zoek je een tekstschrijver om jouw kennis en expertise voor het digitale voetlicht te brengen, dan help ik je graag! Samen lukt het zeker.

Contactformulier

    Honorarium

    Dit is afhankelijk van een aantal factoren en dus altijd maatwerk. Zaken die meespelen zijn de complexiteit van de opdracht, gevraagde creativiteit en voorbereidend onderzoek, de frequentie van onze samenwerking, gewenste deadlines en jouw portemonnee of het budget van de organisatie.

    Het honorarium, de tegenprestatie voor mijn diensten in de vorm van een ‘ereloon’, ligt tussen de €35 en €65 per uur, afhankelijk van bovenstaande factoren. In de meeste gevallen spreken we samen een vast honorarium per project af.